Ät fler tomater – här är 5 anledningar

 

Författat av: Lina Larsson

Tomat

Jag vet inte hur du tycker, men jag älskar tomater! Tomater är absolut en av mina absoluta favoritgrönsaker eftersom man kan använda dem i matlagning på så många sätt. Ketchup, tomatsoppa, smörgåspålägg, köttfärssås och salladingrediens – tomater är nyttiga användbara på många vis. När de är riktigt mogna kan jag äta körsbärstomater som snacks ibland, det är hur gott som helst. Jag tänkte ge några anledningar till varför du bör äta mer tomater!

Vitaminrikt

Tomater innehåller alla de fyra stora karotenoider: alfa- och betakaroten, lutein och lykopen. Dessa karotenoider har individuella fördelar för din hälsa, men tillsammans blir de oslagbara. De ger din hud får bättre färg (speciellt om du solar också) och din lever renas lättare. Lykopen är en av de mest potenta antioxidanterna vi känner till, vilket innebär att din kropp åldras långsammare.

Tomater minskar risken för prostatacancer

En kombination av broccoli och tomat visade sig att reducera risken för prostatacancer hos möss med upp till 21%.

Tomater minskar också risken för pankreascancer

En diet som innehåller mycket tomatbaserade rätter kan reducera risken för pankreascancer. Enligt en studie från Universitetet i Montreal ledde lykopen i tomaterna till att risken för pankreascancer minskade med 31%.

Tomater är rikt på antioxidanter

Tomater innehåller tre mycket kraftiga antioxidanter. Betakaroten, Vitamin E och vitamin C. Många av oss får i oss alldeles för lite A vitamin, vilket ingår i betakaroten. Ät tomater så slipper du underskottet!

Ökar kroppens upptagningsförmåga av vitaminer

Om du äter tomater tillsammans med hälsosammare vegetabiliska fetter (som finns i avokado eller olivolja) ökar upptaget av vitaminer och mineraler i kroppen med upp till 15 gånger enligt en studie från universitetet i Ohio.

Jag älskar som sagt tomater, de passar till nästan allt eftersom de varken är blaskiga eller smaklösa. I en lätt sallad eller grillade tillsammans med en köttbit – tomater gör ofta tricket! Ge dem en större plats på din tallrik så kommer din hälsa att tacka dig i längden.