Supermaten som stärker din kropp och hälsa

Supermaten som stärker din kropp och hälsa kallas på engelska för ”Super foods”, livsmedlen som stärker immunförsvaret och håller förkylningar och medföljande trötthet på avstånd.De flesta av dem är lätta att få tag i året om,så ät dem ofta.

VITLÖK är ditt främsta vapen i kampen mot den begynnande förkylningen.Den kallas för naturens egen antibiotika och har en stark antibakteriell och antiinflamatorisk effekt.Dessutom sänker den kolesterolvärdet.

INGEFÄRA innehåller bland annat kalcium,magnesium och kalium och har en väldigt lindrande effekt på förkylningar. -ät den färskriven i en sallad eller som tillbehör till sushi.

BROCCOLI innehåller i princip alla viktiga vitaminer samt magnesium som vi oftast får i oss för lite av.En tumregel är att alla gröna grönsaker är fulla av nyttiga vitaminer och mineraler du inte kan få för mycket av.

APELSINER innehåller mängder av nyttigheter förutom vitamin C. Det är alltid bättre att äta frukten än att dricka juicen eftersom näringsvärdet är högre innan frukten pressas.

APRIKOSER är rika på bland annat järn,kalsium,betakaroten och magnesium och ger ett effektivt tillskott av antioxidanter.

BLÅBÄR innehåller mycket vitamin C och betakaroten som andra färgstarka bär som svarta vinbär.Bären har en antioxidant effekt, som stärker immunförsvaret.

RÄDISOR är rika på vitamin C samt dom flesta mineraler och näringsämnen kroppen behöver.De rensar bihålorna,lindrar halsont och underlättar matsmältningen när dom äts ihop med stärkelserika livsmedel som potatis.

Det här var bara ett axplock av frukt och grönsakers nyttigheter.
Att äta frukt och grönsaker är alltid nyttigt.